Hoe sportieve medewerkers vaak betere medewerkers zijn
Sporten heeft niet alleen een positieve invloed op je lichaam en algemeen welzijn, ook je job kan ervan profiteren. Want sportieve medewerkers zijn vaak betere medewerkers.
Hoe sporten je job positief beïnvloedt
Meer werklust en energie
Is je energie beneden alle peil op kantoor, zeker net na de middagpauze? Probeer eens voor het werk of tijdens de middagpauze te bewegen: wedden dat je een verschil merkt? Door te bewegen wordt er meer zuurstof verplaatst in je lichaam, wat maakt dat je energieniveau een boost krijgt.
Reduceren van stress en burn-outs
Mens sana in corpore sano. Een gezond lichaam en een gezonde geest gaan hand in hand. Verschillende studies toonden al aan dat sporten en meer bewegen de kans op een burn-out verkleint. Tijdens het sporten wordt er onder andere endorfine aangemaakt. Dit staat bekend als het snelst werkende anti-stesshormoon. Hoe vaker je sport, hoe beter je je stress onder controle kan krijgen én hoe minder kans op een burn-out.
Goede afwisseling met de vele uren achter het bureau
Zeker 60% van alle werknemers in ons land zit te veel tijdens de werkuren. Dat toonde officieel Europees onderzoek aan. Sporten en bewegen is daarom niet alleen een deugddoende maar ook een noodzakelijke afwisseling, zowel voor je fysiek als voor je mentaal welzijn.
Zin in sport op/via het werk? Met deze voordelen kan je je werkgever overtuigen
Minder ziekteverzuim
Wie te weinig beweegt, heeft meer last van gezondheidsklachten zoals rugproblemen of overgewicht én heeft een lagere weerstand. Gevolg: meer ziekteverzuim. Meer bewegen kan er dus voor zorgen dat je minder vaak afwezig bent.
Uiteraard worden sportievelingen ook weleens ziek, maar een sportief lichaam zorgt voor een sneller herstel. Dit maakt dat sportievelingen ook sneller weer op de been zijn en dus minder lang wegblijven van het werk.
Productiviteit en kwaliteit ten top
Gezonde en sportieve medewerkers, dat vertaalt zich in een hoge productiviteit én kwaliteit. Ook hier: mens sana in corpore sano. Wie zich fysiek goed voelt, kan zich ook beter concentreren op zijn werk en betere resultaten neerzetten. Onderzoek wijst daarnaast uit dat sportieve medewerkers meer zelfvertrouwen hebben, wat ook de prestaties op het werk ten goede komt.
Gelukkigere medewerkers
Het werd al vaker bewezen: sport en beweging heeft een positieve impact op onze gemoedstoestand. Werkgevers willen natuurlijk dat hun medewerkers zich goed voelen, op én naast de werkvloer. Want gelukkige medewerkers zorgen ook voor een aangenamere werksfeer. En sport kan helpen!
Hoe breng je meer sport op/naast de werkvloer?
Een ideeënbus op het werk? Hieronder enkele mogelijkheden die jij als werknemer kan voorstellen aan je werkgever.
Stoelen vervangen door loopbanden, hometrainers of zitballen
Koppel het nuttige aan het aangename. Vervang enkele bureaustoelen door loopbanden of hometrainers. Op deze manier kan je sporten terwijl je aan het werken bent. Win-win! Stapje te ver? Dan kan je ook zitballen voorstellen. Zitballen zorgen er (al dan niet bewust) voor dat je beweegt. Ze versterken je spieren én zorgen voor een beter bewustzijn. Daarnaast zorgt een goede zitbal ook voor een betere houding. Let erop dat je bovenbenen lichtjes aflopen en dat je boven- en onderbenen een hoek van minstens 90° vormen.
Sporten tijdens de pauze
Misschien kan er tijdens de middagpauze wel een bootcamp/initiatieles georganiseerd worden (bijvoorbeeld door een fanatieke sporter op de werkvloer). Wat denk je van yoga, boksen, zumba…? Alles kan!
Of motiveer je collega’s om tijdens de middagpauze een toertje te wandelen, lopen, fietsen…
Sportief pendelen
Een fietsvergoeding kan medewerkers motiveren om de auto voor én na het werk te laten staan en te vervangen door de fiets. Daarnaast kan ook een leaseplan voor een fiets een mooie extra motivatie zijn.
Sporten buiten de werkuren, met een extra duwtje in de rug
Ben jij als medewerker gemotiveerd om ook buiten de werkuren meer aan sport te doen? Tip je werkgever dat het mogelijk is om via het werk een sportabonnement aan te gaan, bijvoorbeeld als deel van het cafetariaplan. Je kan simpelweg dit blogartikel met je werkgever delen 😉
Aan alle werkgevers:
Wil jij je medewerkers aan het Mooze’n krijgen? Top! Contacteer ons en wij bezorgen je vrijblijvend meer informatie over onze oplossingen op maat.