Nieuw! Mooze Turnhout – Vraag nu je gratis proefsessie aan.

25 maart 2022

Opnieuw sporten na blessure: hoe bouw je slim op?

Opnieuw sporten na een blessure, dat begint vooral bij een veilige heropstart. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om die versnelling hoger te schakelen of een zwaarder gewicht erbij te halen?

opnieuw sporten na blessure

De meest blessuregevoelige plekken onder de gemiddelde Moozer? Dat zijn de knieën, de rug, de nek en de schouders. Opnieuw sporten na een dergelijke blessure, dat begint vooral bij een veilige heropstart. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om die versnelling hoger te schakelen of een zwaarder gewicht erbij te halen?

Stap 1: alles goed doorpraten

Kom je voor het eerst sporten in een van onze Mooze Lifestyle Gyms? Dan maken we eerst uitgebreid kennis tijdens een intakegesprek. Zijn er bepaalde spiergroepen die extra aandacht vereisen op vlak van blessures? Wil je fitness combineren met bezoekjes aan de kinesist om je herstel te bevorderen? Wij zorgen voor de geschikte start en opvolging.

Stap 2: rustig opbouwen

De allerbelangrijkste les bij het terugkomen uit een blessure: go slow. Heb je pijn aan je gewrichten? Ga niet met zware gewichten torsen totdat de pijn volledig weg is. Begin terug met wat lichtere inspanningen dan je normaal gewoon bent.

Combineer je een revalidatie met een bezoekje aan de kinesist? Hou onze Mooze-coaches zeker op de hoogte van de ontwikkelingen. Zij zorgen ervoor dat je tijdelijk aan de slag kunt met aangepaste oefeningen.

Lees ook: Blessure voorkomen? Mooze tipt!

opnieuw sporten na blessure

Stap 3: vertrouw op de Milon cirkel/eGym

Een van onze grootste aanraders voor wie opnieuw wil sporten na een ingrijpendere, langdurigere blessure: duik de Milon cirkel/eGym in. Deze toestellen zijn zo ontwikkeld dat ze jouw niveau weer helpen opbouwen, ook na een blessure.

Bovendien gebeurt elke beweging gecontroleerd, dankzij de ingebouwde beveiliging. Op deze manier vermijd je vervelende overbelastingen of compensatiepijnen, en kan je precies inschatten of je nog veel hinder ondervindt van je oorspronkelijke blessure.

Bijkomend voordeel: je kan trainen op specifieke spiergroepen. Wil je bepaalde spieren versterken om toekomstige blessures op dezelfde plek te vermijden? Ook dan is de Milon cirkel/eGym het overwegen waard. Natuurlijk kunnen we hier ook via individuele coaching op verderwerken.

Stap 4: ben je pijnvrij?

Voordat je als een bezetene opnieuw je oude niveau oppikt, doe je er toch goed aan om de eerste weken je tijd te nemen zodat je lichaam kan rusten. Eens je pijnvrij bent, raden we je aan om twee keer per week te komen sporten, met twee à drie rustdagen tussendoor. Bijvoorbeeld op maandag en donderdag, en dan opnieuw op maandag. Ook belangrijk: las niet té veel rustpauzes in tussen twee fitnessmomenten tijdens je heropbouwfase. Geef je spieren ook de kans om in de juiste flow te geraken.

Opnieuw sporten na blessure bij Mooze?

Niets zo frustrerend als blijven hervallen of met een compensatieblessure opgezadeld te geraken. Bij Mooze Lifestyle Gyms heb je coaches aan jouw zijde staan die wéten wat jouw medisch-sportieve voorgeschiedenis is en hoe ze daar mee moeten omgaan. Zodat jij opnieuw je beste niveau haalt.

Wens je jouw verhaal met ons te komen delen? Onze deuren staan voor je open, zowel in Hasselt, Houthalen, Sint-Truiden en Mol. Maak dus meteen je afspraak. En maak daarna gebruik van je gratis proefsessie om onze gym van dichtbij te leren kennen.

Ontdek ons laatste lifestyle nieuws.